Svenska Schweisshundklubben
 

Exteriörbedömning

Pga Covid-19 har SKK gett läns- och rasklubbar möjligheten att anordna exteriörbedömningar, eftersom det inte har varit möjligt att anordna vanliga hundutställningar. Det behövs oftast en bedömning av hunden för att få användas i avel och att tillgodoräkna sig tävlingsmeriter så championat kan utdelas.

Eftersom det är en förenklad version av en hundutställning och där det endast är du och domaren, hoppas jag att det kan vara så att flera hundar blir bedömda.

Så här går det till vid en exteriörbedömning i SvShk´s regi, lite variationer kan förekomma i olika klubbar.

Du anmäler din hund enklast genom att gå in på Svshk´s hemsida, svshk.org under fliken Prov och Tävling, Inbjudan 2021. Där hittar du en anmälningsblankett, som fylls i med alla uppgifter och skickar in. Då ska det komma ett mail med en bekräftelse att klubben har mottagit din anmälan. Du kan inte anmäla genom att trycka i ”Kommer” på klubbens Facebooksida, det gäller inte som en anmälan. När anmälningstiden har gått ut kommer du att få ett PM via mail efter ca 1 dag, där finns information om tid, plats, hur betalning sker mm.

Saknar du ett sådant mail kontaktar du utställningsansvarig genast (Anneli Landgren, utstallning@svshk.org el. 0706-19 06 77)
Denna anmälan är bindande och erlagd anmälningsavgift återbetalas inte.

I PM:et har din hund blivit tilldelad en tid när den ska bedömas, se till att vara där ca 15 min innan så vaccinationskontroll och läsning av chip hinns göras. Klubbens ansvariga gör dessa kontroller och talar även om för dej när det är din tur.

När din tur har kommit är det endast du och domaren och ev en ringsekreterare i bedömningsringen. Domaren hälsar på dej och hunden först, sedan talar domaren om för dej vad du ska göra. Oftast är det ett liknande förfarande som en vanlig hundutställning, hunden ska trava på din vänstra sida i ett varv sedan rakt bakifrån och framifrån. Efter det ställer du upp hunden med sidan mot domaren. Är det något du undrar över tveka inte att fråga domaren.
Alla SvShk´s raser ska mätas, detta görs med en måttsticka som läggs mot hundens sida vid manken. Det är väldigt bra om du har tränat hunden i att någon okänd kan hantera din hund tex titta på tänder och ta ett ”mått” med någon slags pinne. Det gör att under bedömningen som domaren ska göra kommer din hund att vara lugn och inte tycka det är otrevligt. För hanhundar tillkommer ett moment och det är att domaren gör en kontroll av pungkulorna. Att träna på dessa moment gör att då du betalt in flera hundra kronor ger dej själv och din hund de bästa förutsättningar att få en så rättvis bedömning som möjligt.

Hunden kommer att tilldelas ett Kvalitetspris:   


Excellent

Utmärkt

Very Good

Mycket god

Good

God

Sufficient

Godtagbar

Disqualified

Diskvalificerad

Cannot be judge

Kan ej prissättas -KEP

 

 

 

 

Hunden kan även bli tilldelad CK - Certifikatkvalitet.

Men om du vill att din hund ska bli SECUH, svensk utställnings champion måste du gå på en vanlig hundutställning och bli tilldelad Cert.

Kvalitetspriset som din hund tilldelas på en exteriörbedömning kommer att registreras på SKK. Är det så att du vill veta mera finns jättebra information om detta på SKK´s hemsida.

Är det så att din hund har tilldelats ett kvalitetspris och ev Ck kan du köpa rosetter av klubben, kontakta utstallning@svshk.org som ordnar vi det.

En viktig sak att komma ihåg är att det under en exteriörbedömning lika som under en hundutställning att detta är en domare som ger hunden för just den dagen kritiken. Det betyder att det kan bli em helt annan kritik en annan dag för en annan domare.

Bli glad för fina resultat men bli inte ledsen för ett sämre resultat!

Du åker fortfarande hem med världens bästa och finaste hund.

Lycka till för både dej och din hund på både utställningar och exteriörbedömningar, men även i spårskogen och hoppas på många fina resultat.

 

Kram Anneli Landgren, utställningsansvarig